półfabrykaty na zimę
20.02.2023
dżem-pięć minut agrestu z pomarańczą przez maszynę do mięsa
15 min
10 porcji
Taki przedmiot niewątpliwie okazuje się bardzo smaczny, ale jego główną zaletą jest krótkie gotowanie. Pięciominutowy dżem agrestowy z pomarańczą to świetna opcja na zdrową i smaczną konserwację.
Składniki
- agrest - 2 kg
- pomarańczowy (średnie) – 4 kawałki
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomarańcze wrzącą wodą, obierz i podziel na plasterki.
Przełóż agrest i plasterki pomarańczy przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj powstałą masę z cukrem i kwasem cytrynowym.
Gotuj przez 5 minut, włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy