półfabrykaty na zimę
13.05.2023
kapuśniak z kapustą bez papryki w słoikach na zimę
2 godz. 0 min.
4 porcje
W skarbonce przydatnych i praktycznych półfabrykatów – kapuśniak w puszkach, który zachwyci cię przez całą zimę. To klasyczny przepis z kapustą i bez papryki. Kilka słoików w przyszłości znacznie zaoszczędzi Ci czasu i wysiłku na gotowaniu.
Składniki
- kapusta - 1 kg
- pomidory - 800 g
- cebula - 300 g
- marchew - 300 g
- Olej roślinny - 4 art.
- sól - 1.5 art.
- cukier - 1 art.
- ocet - 1 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 4 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę i wymieszaj z cukrem i solą.
Zetrzyj marchewki, posiekaj cebulę i dodaj je do kapusty.
Wlej olej i wszystko wymieszaj. Pozostaw na chwilę, aby sok się wyróżniał.
Obierz pomidory, drobno posiekaj i dodaj do warzyw.
Dodaj przyprawy, zagotuj kapuśniak i gotuj przez 30-40 minut na małym ogniu.
Dodaj ocet i zwiń kapuśniak do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy