Znalezienie dżemu pomarańczowego w sklepie nie jest łatwe. Zostaw poszukiwania i ugotuj je samodzielnie. Co więcej, nie jest do tego potrzebna specjalna wiedza. Skorzystaj z tego przepisu. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie będą cytrusy.
Składniki
- pomarańczowy - 2 kg
- cukier - 800 g
- cytryna - pół
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomarańcze wrzącą wodą, obierz i podziel na plasterki.
Drobno posiekaj pomarańczowe plasterki, włóż do rondla z grubym dnem i przykryj cukrem. Przykryj i odstaw na 1,5 do 2 godzin.
Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Dodaj sok z połowy cytryny i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Ułóż dżem w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy