Poświęć trochę czasu i przygotuj sałatkę z cukinii na zimę! Uwierz mi, na pewno nie będzie zbędny. Można go podawać z owsianką, tłuczonymi ziemniakami, daniami rybnymi i mięsnymi. Znam też miłośników, którzy jedzą tę sałatkę tylko z chlebem.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- czosnek - 1 Głowa
- cebula (średni) – 3 kawałki
- Pasta pomidorowa - 100 g
- ocet - 4 art.
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 60 g
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój w małe kostki.
Obierz czosnek i cebulę, posiekaj.
Wymieszaj wszystko w misce, dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, cukier, sól, olej i mielony pieprz.
Ułóż warzywa w czystych słoikach i sterylizuj przez 10 minut.
Dodaj ocet, zwiń i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy