sałatka z cukinii na zimę

20 min
6 porcji
Sałatka z cukinii na zimę
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Poświęć trochę czasu i przygotuj sałatkę z cukinii na zimę! Uwierz mi, na pewno nie będzie zbędny. Można go podawać z owsianką, tłuczonymi ziemniakami, daniami rybnymi i mięsnymi. Znam też miłośników, którzy jedzą tę sałatkę tylko z chlebem.

Składniki

  • cukinia - 2 kg
  • czosnek - 1 Głowa
  • cebula (średni) – 3 kawałki
  • Pasta pomidorowa - 100 g
  • ocet - 4 art.
  • Olej roślinny - 50 ml
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 1 art.
  • sól - 60 g
  • woda - 200 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię pokrój w małe kostki.

Obierz czosnek i cebulę, posiekaj.

Wymieszaj wszystko w misce, dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, cukier, sól, olej i mielony pieprz.

Ułóż warzywa w czystych słoikach i sterylizuj przez 10 minut.

Dodaj ocet, zwiń i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy