Szukasz ciekawego przepisu na pikantną sałatkę na zimę? Przygotuj ogórki po gruzińsku! Z dodatkiem czosnku i ostrej papryki warzywa są aromatyczne i umiarkowanie pikantne. Możesz użyć świeżych pomidorów lub gotowego soku pomidorowego.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- pomidory - 1,5 kg
- ostra czerwona papryka - 150 g
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny - 80 ml
- ocet - 100 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i czosnek.
Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona i spłucz.
Zmiel pomidory, czosnek i ostrą paprykę w blenderze.
Wymieszaj powstałą masę z solą, przyprawami, olejem i gotuj przez 15 minut.
Pokrój ogórki na kawałki o dowolnym kształcie.
Wlej ogórki do wrzącej masy i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy