półfabrykaty na zimę
13.05.2023
marynata z jęczmieniem perłowym, świeżymi ogórkami i koncentratem pomidorowym na zimę
1 godz. 0 min.
8 porcji
Uwielbiasz marynatę, ale nie lubisz spędzać dużo czasu na jej przygotowywaniu za każdym razem? W takim przypadku proponuję spróbować zrobić to w formie przedmiotu obrabianego i w razie potrzeby zdobyć słoik. Ten ulubiony przepis z jęczmieniem perłowym, świeżymi ogórkami i koncentratem pomidorowym!
Składniki
- jęczmień - 250 g
- ogórki - 3 kg
- cebula - 1 kg
- marchew - 1 kg
- Pasta pomidorowa - 500 g
- cukier - 4 art.
- sól - 4 art.
- Olej roślinny - 200 ml
- ocet - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki i ogórki, posiekaj cebulę.
Namocz i zagotuj jęczmień zgodnie z instrukcją.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju do miękkości.
Dodaj ogórki i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj pomidora i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Dusić marynatę przez kolejne 5 minut.
Zwiń go na zimę w wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy