gęsty dżem jabłkowy w piekarniku

2 godz. 20 min.
10 porcji
Gęsty dżem jabłkowy w piekarniku
Natalia Czubakowa, stock.adobe.com
0

Ile razy tryskał na Ciebie wrzący dżem? Od samej myśli zaczyna się panika i chcę rzucić wszystko. Na szczęście jest wyjście - możesz użyć piekarnika. Podaję szczegóły tej metody na przykładzie przepisu na gęsty dżem jabłkowy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i posiekaj.

Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, przeciąć na pół i wycisnąć sok.

Umieść plasterki jabłka na patelni, dodaj cukier i sok z cytryny. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny.

Ustaw patelnię na małym ogniu i gotuj przez 10 minut.

Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiel masę, aż będzie gładka.

Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 2 godziny.

Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy