Ile razy tryskał na Ciebie wrzący dżem? Od samej myśli zaczyna się panika i chcę rzucić wszystko. Na szczęście jest wyjście - możesz użyć piekarnika. Podaję szczegóły tej metody na przykładzie przepisu na gęsty dżem jabłkowy.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i posiekaj.
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, przeciąć na pół i wycisnąć sok.
Umieść plasterki jabłka na patelni, dodaj cukier i sok z cytryny. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny.
Ustaw patelnię na małym ogniu i gotuj przez 10 minut.
Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiel masę, aż będzie gładka.
Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 2 godziny.
Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy