Jednym z najbardziej dziwacznych przepisów, jakie kiedykolwiek próbowałem, jest dżem kurkowy. Takie preparaty grzybowe to ciekawy trend w kuchni francuskiej. Okazuje się bardzo osobliwy, ale na pewno wart uwagi.
Składniki
- kurki - 1 kg
- cukier - 300 g
- jabłka - 1 rzecz
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- woda - 200 ml
- cytryna - 0.5 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj grzyby, zalej zimną wodą i przez noc, a następnie pokrój losowo.
Dodaj cukier i 200 ml wody, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
Dodaj starte lub drobno posiekane jabłko i gotuj przez kolejne pół godziny.
Dodaj sok z cytryny i cynamon, gotuj przez kolejne 5 minut i zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy