żeberka wieprzowe zapiekane w polewie jabłkowo-pomidorowej
Jeśli chodzi o dania mięsne, żeberka wieprzowe w piekarniku z pewnością zostaną zapamiętane. Można je gotować z różnymi przyprawami, warzywami i sosami. Okazuje się bardzo smaczny z polewą jabłkowo-pomidorową. Proponuję dziś spróbować tego przepisu.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- jabłka - 2 kawałki
- ocet winny - 1 art.
- Pasta pomidorowa - 2 art.
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- brązowy cukier - 1 art.
- sól (duży) – 1,5 łyżeczka
- rozmaryn (do zgłoszenia) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka wieprzowe i osusz ręcznikami papierowymi.
Jabłka obrać z nasion i zmielić w blenderze na puree.
W dużej misce połącz mus jabłkowy, koncentrat pomidorowy, cukier, sól, cynamon i ocet.
Włóż żeberka do miski z sosem, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 10-12 godzin.
Ułóż żeberka na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut. W zależności od funkcji piekarnika i grubości żeber może to zająć mniej lub więcej czasu.
Ułóż gotowe żeberka na talerzu lub desce do serwowania i posyp rozmarynem.