dania główne 22.01.2022

żeberka wieprzowe zapiekane w polewie jabłkowo-pomidorowej

1 godz. 5 min.
4 porcje
Żeberka wieprzowe pieczone w polewie jabłkowo
voltan, stock.adobe.com
0

Jeśli chodzi o dania mięsne, żeberka wieprzowe w piekarniku z pewnością zostaną zapamiętane. Można je gotować z różnymi przyprawami, warzywami i sosami. Okazuje się bardzo smaczny z polewą jabłkowo-pomidorową. Proponuję dziś spróbować tego przepisu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz żeberka wieprzowe i osusz ręcznikami papierowymi.

Jabłka obrać z nasion i zmielić w blenderze na puree.

W dużej misce połącz mus jabłkowy, koncentrat pomidorowy, cukier, sól, cynamon i ocet.

Włóż żeberka do miski z sosem, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 10-12 godzin.

Ułóż żeberka na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut. W zależności od funkcji piekarnika i grubości żeber może to zająć mniej lub więcej czasu.

Ułóż gotowe żeberka na talerzu lub desce do serwowania i posyp rozmarynem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy