dania główne 22.01.2022

Gołąbki z mieloną wołowiną

1 godz. 40 min.
8 porcji
Gołąbki z mieloną wołowiną
Elenglush, stock.adobe.com
0

Gotowanie gołąbków z mieloną wołowiną wymaga specjalnego podejścia. W takim przypadku nadzienie powinno być bardziej tłuste. Dodaję trochę smalcu i gotuję smażenie na smalcu - wtedy gołąbki są soczyste i bardzo smaczne!

Składniki

dla gołąbków:
  • kapusta (Biała) – 1 Kochan
  • sos pomidorowy - 180 ml
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • czarny pieprz - 3 groszek
  • sól - do smaku
  • woda - 800 ml
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń łodygę, nakłuj kapustę widelcem z dwoma zębami i umieść we wrzącej wodzie.

Okresowo wyjmuj kapustę i usuwaj miękkie liście. Powtarzaj kroki, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.

Odetnij szorstkie części liści lub lekko uderz młotkiem.

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.

Pokrój cebulę i smalec w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Rozgrzej patelnię, dodaj smalec, smalec i gotuj przez 3 minuty na małym ogniu.

Dodaj marchewki, cebulę i smaż na złoty kolor. Weź część smażenia do nadzienia, dodaj sos pomidorowy, 1 szklankę wody, liść laurowy i ziarna pieprzu do reszty. Gotuj przez 10 minut.

Połącz mięso mielone, ryż, jajko, smażenie, sól i zmielony czarny pieprz. Dobrze zagnieść masę rękami.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń kopertę. Powtórz z pozostałymi liśćmi.

Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno ułóż gołąbki na wierzchu.

Dodaj gorącą wodę, pieczeń pomidorową, sól i gotuj gołąbki przez 1 godzinę na małym ogniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy