Gotowanie gołąbków z mieloną wołowiną wymaga specjalnego podejścia. W takim przypadku nadzienie powinno być bardziej tłuste. Dodaję trochę smalcu i gotuję smażenie na smalcu - wtedy gołąbki są soczyste i bardzo smaczne!
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- sos pomidorowy - 180 ml
- liść laurowy - 1 rzecz
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda - 800 ml
- mielona wołowina - 350 g
- ryż - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- smalec - 2 art.
- smalec (słone) – 50 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń łodygę, nakłuj kapustę widelcem z dwoma zębami i umieść we wrzącej wodzie.
Okresowo wyjmuj kapustę i usuwaj miękkie liście. Powtarzaj kroki, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.
Odetnij szorstkie części liści lub lekko uderz młotkiem.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Pokrój cebulę i smalec w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Rozgrzej patelnię, dodaj smalec, smalec i gotuj przez 3 minuty na małym ogniu.
Dodaj marchewki, cebulę i smaż na złoty kolor. Weź część smażenia do nadzienia, dodaj sos pomidorowy, 1 szklankę wody, liść laurowy i ziarna pieprzu do reszty. Gotuj przez 10 minut.
Połącz mięso mielone, ryż, jajko, smażenie, sól i zmielony czarny pieprz. Dobrze zagnieść masę rękami.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń kopertę. Powtórz z pozostałymi liśćmi.
Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno ułóż gołąbki na wierzchu.
Dodaj gorącą wodę, pieczeń pomidorową, sól i gotuj gołąbki przez 1 godzinę na małym ogniu.