Delikatną konsystencję i smak żeberek wieprzowych najlepiej podkreślają złożone i wieloaspektowe sosy i marynaty. Na przykład teriyaki, w którym przeplata się słodycz cukru i słony smak sosu sojowego. Świetny wybór!
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1.2 kg
- Olej roślinny - 1 art.
- sos teriyaki - 120 ml
- sos sojowy - 100 ml
- suszone chili - 0.5 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podsmaż żeberka, aż będą lekko złote, przez kilka minut z każdej strony.
Włóż je do rękawa, dodaj sos sojowy i przyprawy i pozostaw do marynowania na 1-2 godziny.
Zrób kilka nakłuć w rękawie i piecz żeberka przez 1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Rozetnij rękaw, polej żeberka sosem teriyaki i gotuj przez kolejne 20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy