Aby w pełni cieszyć się smakiem takiej owsianki jęczmiennej, proponuję ugotować gruszkę osobno. A następnie w przepisie szczegółowo opiszę, jak to zrobić. Nie martw się, jest to bardzo łatwe i poradzi sobie nawet początkujący kucharz. W razie potrzeby posyp naczynie orzechami lub serem Dor Blue.
Składniki
- kasza jęczmienna - 150 g
- woda - 400 ml
- Gruszka - 1 rzecz
- brązowy cukier - 2 art.
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- masło - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jęczmień, przykryj czystą wodą i gotuj przez około 30 minut do miękkości.
Pokrój gruszkę w kostkę i smaż na maśle przez kilka minut.
Dodaj cukier i cynamon i smaż przez kolejne 5 minut, aż się karmelizuje.
Dodaj jęczmień do gruszki i wymieszaj owsiankę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy