Czy zauważyłeś, że czasami kotlety są suche? Dzieje się tak szczególnie często w przypadku dietetycznego mięsa drobiowego. Aby tego uniknąć, użyj bułki tartej. Uszczelniają sok w kotlecie, sprawiają, że jest chrupiący i pyszny!
Składniki
- Indyk (filet) – 1 kg
- jaja kurze - 4 kawałki
- bułka tarta - 200 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z indyka opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1,5 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i lekko uderz młotkiem po obu stronach.
Posyp solą, mielonym pieprzem i odłóż na bok na 10 minut.
Jajka wymieszać z solą, mielonym pieprzem i wstrząsnąć widelcem, aż będą gładkie.
Na osobnym talerzu ułóż bułkę tartą.
Zanurz kawałek indyka w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej i umieść na rozgrzanej patelni z masłem.
Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony. Powtórz z pozostałymi kawałkami mięsa.
Ułóż gotowe kotlety na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.