dania główne 27.01.2022

kotlety z indyka

50 min
4 porcje
Kotlety z indyka
Jacek Chabraszewski, stock.adobe.com
0

Czy zauważyłeś, że czasami kotlety są suche? Dzieje się tak szczególnie często w przypadku dietetycznego mięsa drobiowego. Aby tego uniknąć, użyj bułki tartej. Uszczelniają sok w kotlecie, sprawiają, że jest chrupiący i pyszny!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filety z indyka opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1,5 centymetra.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i lekko uderz młotkiem po obu stronach.

Posyp solą, mielonym pieprzem i odłóż na bok na 10 minut.

Jajka wymieszać z solą, mielonym pieprzem i wstrząsnąć widelcem, aż będą gładkie.

Na osobnym talerzu ułóż bułkę tartą.

Zanurz kawałek indyka w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej i umieść na rozgrzanej patelni z masłem.

Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony. Powtórz z pozostałymi kawałkami mięsa.

Ułóż gotowe kotlety na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy