Jeśli masz wystarczająco dużo czasu, proponuję ugotować takie tradycyjne gruzińskie chaczapuri z jagnięciną. Powiem Ci, jak zrobić ciasto, jak przygotować mięso i co jeszcze do niego dodać, aby wszystko na pewno wyszło nawet dla początkujących!
Składniki
do testu:
- woda - 400 ml
- mleko - 200 ml
- suche drożdże - 15 g
- Olej roślinny - 1 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 8-9 szklanki
do nadzienia:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozcieńczyć drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 15 minut.
Dodaj wodę, jajko i olej, a następnie wprowadź mąkę. Zagnieść ciasto i pozostawić w cieple na godzinę.
Przełóż jagnięcinę przez maszynę do mięsa. Dodaj posiekaną cebulę, pomidory, zioła i przyprawy.
Podziel ciasto na części i zwiń w warstwy. Na każdym z nich połóż mięso mielone i zwiń w worki.
Ponownie rozwałkuj chaczapuri, ale grubsze. Piec 25 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy