Nie ma znaczenia, czy kiedykolwiek próbowałeś zrobić prawdziwe risotto. Ten przepis zachwyci zarówno początkujących, jak i doświadczonych kucharzy. Chodzi o to, że jest zarówno prosty, jak i bardzo oryginalny. Minimum składników i maksimum przyjemności!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i czosnek i smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysty.
Dodaj ryż do risotto i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę.
Wlej wino na patelnię i poczekaj, aż całkowicie wchłonie się w ryż.
Dodaj sól i pieprz do smaku i zacznij powoli wlewać wodę. Każdą nową porcję dodawaj tylko wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Ciągle mieszaj risotto.
Gdy połowa wody się skończy, Dodaj do ryżu drobno posiekaną dynię. I kontynuuj duszenie na tej samej zasadzie. Całość zajmie około 20 minut.
Wyłącz kuchenkę, dodaj masło, starty ser i wymieszaj risotto.
Odstaw na kilka minut pod przykryciem i podawaj udekorowane ziołami.