dania główne 22.01.2022

risotto z dyni

30 min
1 porcja
Risotto z dynią
marysckin, stock.adobe.com
0

Nie ma znaczenia, czy kiedykolwiek próbowałeś zrobić prawdziwe risotto. Ten przepis zachwyci zarówno początkujących, jak i doświadczonych kucharzy. Chodzi o to, że jest zarówno prosty, jak i bardzo oryginalny. Minimum składników i maksimum przyjemności!

Składniki

  • Dynia - 100 g
  • ryż (dla risotto) – 50 g
  • oliwa z oliwek - 1 art.
  • cebula - 1 rzecz
  • czosnek - 1 ząbek
  • wino (Biały suchy) – 50 ml
  • woda (lub bulion) – 250 ml
  • parmezan (tarty) – 25 g
  • Zieleń (posiekany) – 1 łyżeczka
  • masło - 10 g
  • sól - 1 szczypta
  • mielony czarny pieprz - 1 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj cebulę i czosnek i smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysty.

Dodaj ryż do risotto i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę.

Wlej wino na patelnię i poczekaj, aż całkowicie wchłonie się w ryż.

Dodaj sól i pieprz do smaku i zacznij powoli wlewać wodę. Każdą nową porcję dodawaj tylko wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Ciągle mieszaj risotto.

Gdy połowa wody się skończy, Dodaj do ryżu drobno posiekaną dynię. I kontynuuj duszenie na tej samej zasadzie. Całość zajmie około 20 minut.

Wyłącz kuchenkę, dodaj masło, starty ser i wymieszaj risotto.

Odstaw na kilka minut pod przykryciem i podawaj udekorowane ziołami.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy