dania główne 17.02.2022

pilaw wołowy w powolnej kuchence

1 godz. 5 min.
5 porcji
Pilaw wołowy w powolnej kuchence
nblxer, stock.adobe.com
0

Doświadczeni kucharze zalecają gotowanie pilawu z ryżu długoziarnistego. W rzeczywistości naprawdę smakuje najlepiej. Ale niestety nie zawsze jest pod ręką. W takich przypadkach pomaga Multicooker. W nim pilaw zawsze okazuje się idealny.

Składniki

  • wołowina (filet) – 400 g
  • ryż - 250 g
  • cebula - 1 rzecz
  • marchew - 1 rzecz
  • Olej roślinny - 2 art.
  • Berberys - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • Zira - 0,5 CZ. l.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda (wrząca woda) – 800 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę, dokładnie osusz i pokrój na małe kawałki.

Obierz cebulę i posiekaj. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Aktywuj program "SMAŻENIE", wlej olej i smaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Dodaj wołowinę, liść laurowy, berberys, zirę i mielony pieprz. Gotuj przez 12-15 minut, mieszając drewnianą szpatułką.

Wlej umyty ryż, wlej gorącą wodę, sól i zamknij pokrywkę. Gotuj przez 40 minut w trybie "duszenie " lub"pilaw". Po sygnale dźwiękowym nie otwieraj powolnej kuchenki przez kolejne 15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy