Myślę, że każda gospodyni ma swój własny przepis na klasyczne domowe klopsiki w sosie pomidorowym. Dziś chcę podzielić się z wami moją ulubioną opcją! Moim sekretem jest odrobina rozmarynu i aromatyczny świeżo zmielony pieprz.
Składniki
- mięso mielone - 500 g
- ryż - 0,5 szklanki
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- Pasta pomidorowa - 3-4 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- rozmaryn - 2 gałązki
- mąka - 2 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- sól morska - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż prawie do miękkości we wrzącej wodzie, spłucz zimną wodą i ostudź.
Drobno posiekaj jedną cebulę i dodaj do mielonego mięsa wraz z ryżem.
Dodaj sól, przyprawy i posiekany rozmaryn i odstaw mięso mielone na kilka minut.
Uformuj małe klopsiki, zwiń w mąkę i lekko usmaż na patelni. Wyślij je do kotła lub grubościennej patelni.
Zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Dodaj wodę do sosu do pożądanej konsystencji, wlej klopsiki i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut.