W słonecznej Japonii też uwielbiają omlety. Tutaj są przygotowywane z nadzieniem z ryżu, kurczaka i keczupu. Zręcznymi ruchami nadzienie zawija się w półgotowany omlet na patelni. W rzeczywistości trudno to tylko wyjaśnić, w praktyce wszystko jest prostsze.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- mleko - 2 art.
- filet z kurczaka - 100 g
- ryż (gotowane) – 150 g
- cebula - 1 rzecz
- ketchup - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- olej roślinny - 2 art.
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kurczaka, osusz i pokrój na małe kawałki.
Obierz cebulę i posiekaj.
Połącz jajka, sól, mielony pieprz i mleko. Nie trzeba ubijać, ale masa powinna być jednorodna.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj kurczaka i kontynuuj gotowanie, aż kawałki staną się białe.
Sól, pieprz, dodaj ryż i keczup. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Posmaruj oddzielną patelnię masłem i podgrzej.
Wlej mieszankę jajeczno-mleczną i gotuj, aż omlet się "zetnie".
Równomiernie rozłóż przygotowane nadzienie i delikatnie zawiń w boki omletu. Powinieneś dostać grubą bułkę.
Po 4 minutach wyłącz ogrzewanie i ostrożnie przenieś omlet na ciepły talerz.