dania główne 22.01.2022

japoński omlet nadziewany ryżem i kurczakiem

25 min
2 porcje
Japoński omlet z nadzieniem z ryżu i kurczaka
FomaA, stock.adobe.com
0

W słonecznej Japonii też uwielbiają omlety. Tutaj są przygotowywane z nadzieniem z ryżu, kurczaka i keczupu. Zręcznymi ruchami nadzienie zawija się w półgotowany omlet na patelni. W rzeczywistości trudno to tylko wyjaśnić, w praktyce wszystko jest prostsze.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz kurczaka, osusz i pokrój na małe kawałki.

Obierz cebulę i posiekaj.

Połącz jajka, sól, mielony pieprz i mleko. Nie trzeba ubijać, ale masa powinna być jednorodna.

Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.

Dodaj kurczaka i kontynuuj gotowanie, aż kawałki staną się białe.

Sól, pieprz, dodaj ryż i keczup. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.

Posmaruj oddzielną patelnię masłem i podgrzej.

Wlej mieszankę jajeczno-mleczną i gotuj, aż omlet się "zetnie".

Równomiernie rozłóż przygotowane nadzienie i delikatnie zawiń w boki omletu. Powinieneś dostać grubą bułkę.

Po 4 minutach wyłącz ogrzewanie i ostrożnie przenieś omlet na ciepły talerz.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy