pieczenie 22.01.2022

rogaliki z miodem i orzechami

35 min
12 porcji
Rogaliki z miodem i orzechami
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Radzę zawsze przechowywać ciasto francuskie w zamrażarce. Można z niego zrobić pyszne rogaliki. Ciasto należy rozmrażać w temperaturze pokojowej, ale w razie pośpiechu użyj kuchenki mikrofalowej. Proponuję gotować z miodem i orzechami.

Składniki

dla rogalików:
do smarowania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej lub w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie.

Orzechy włoskie suszyć przez kilka minut na patelni.

Ostudzić i lekko zmielić w blenderze.

Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość i pokrój w identyczne trójkąty.

Na całej długości posmaruj półfabrykaty cienką warstwą miodu. Posyp posiekanymi orzechami.

Delikatnie zwinąć luźne bułki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmaruj rogaliki mieszanką mleka i żółtka.

Piec 10 minut w temperaturze 210 stopni, a następnie kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy