Radzę zawsze przechowywać ciasto francuskie w zamrażarce. Można z niego zrobić pyszne rogaliki. Ciasto należy rozmrażać w temperaturze pokojowej, ale w razie pośpiechu użyj kuchenki mikrofalowej. Proponuję gotować z miodem i orzechami.
Składniki
- ciasto francuskie - 500 g
- miód (płynny) – 60 g
- orzechy włoskie - pół szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej lub w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie.
Orzechy włoskie suszyć przez kilka minut na patelni.
Ostudzić i lekko zmielić w blenderze.
Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość i pokrój w identyczne trójkąty.
Na całej długości posmaruj półfabrykaty cienką warstwą miodu. Posyp posiekanymi orzechami.
Delikatnie zwinąć luźne bułki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj rogaliki mieszanką mleka i żółtka.
Piec 10 minut w temperaturze 210 stopni, a następnie kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni.