Najdelikatniejsze jabłka w łuszczących się trójkątach są potrzebne do herbaty lub kawy. A jeśli udekorujesz ptysie ulubioną polewą-po prostu polizasz palce. W tym przypadku specjalnie robię większe ciasta, aby zmieścić więcej nadzienia.
Składniki
- ciasto francuskie - 300 g
- jabłka - 3 kawałki
- cukier - 2 art.
- masło - 2 art.
- cynamon - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na maśle.
Dodaj cukier i przyprawy i kontynuuj smażenie, aż się karmelizuje.
Rozwałkuj ciasto i pokrój w duże kwadraty. Z jednej strony wykonaj równoległe cięcia.
Ułóż nadzienie na każdym kwadracie i posmaruj brzegi ubitym jajkiem.
Złóż ptysie po przekątnej w trójkąty i dociśnij krawędzie widelcem.
Piec przez 20 minut w 200 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy