pieczenie 22.01.2022

ptysie z nadzieniem jabłkowym

40 min
4 porcje
Ptysie z nadzieniem jabłkowym
sriba3, stock.adobe.com
0

Najdelikatniejsze jabłka w łuszczących się trójkątach są potrzebne do herbaty lub kawy. A jeśli udekorujesz ptysie ulubioną polewą-po prostu polizasz palce. W tym przypadku specjalnie robię większe ciasta, aby zmieścić więcej nadzienia.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na maśle.

Dodaj cukier i przyprawy i kontynuuj smażenie, aż się karmelizuje.

Rozwałkuj ciasto i pokrój w duże kwadraty. Z jednej strony wykonaj równoległe cięcia.

Ułóż nadzienie na każdym kwadracie i posmaruj brzegi ubitym jajkiem.

Złóż ptysie po przekątnej w trójkąty i dociśnij krawędzie widelcem.

Piec przez 20 minut w 200 stopniach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy