A co, jeśli zrobisz dziś rogaliki ze słonym twarogiem? Doskonale zastąpią pełnowartościową przekąskę i przez długi czas zaspokoją głód. Proponuję uprościć zadanie i kupić gotowe ciasto w sklepie. Do nadzienia możesz dodać swoje ulubione przyprawy.
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- twaróg - 350 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej.
Opłucz jajko, osusz, podziel na białko i żółtko.
Przetrzyj twaróg przez sito, dodaj białko, zmielony pieprz i sól. Dobrze wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość, poruszając się w jednym kierunku.
Wytnij Trójkąty o tym samym rozmiarze.
Połóż trochę twarogu na szerokiej krawędzi każdego z nich.
Wsuń krawędzie do środka i zwiń luźne rolki.
Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj rogaliki żółtkiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku według następującego schematu: 10 minut w temperaturze 210 stopni i 15 minut w temperaturze 180 stopni.