Większość pizzerii zaczyna swoje menu od pizzy Margarita. I nie bez powodu - jest to jedna z najsmaczniejszych opcji, które wszyscy kochają i znają. Dziś proponuję zostać w domu i samemu ugotować popularną pizzę.
Składniki
- mąka - 400 g
- suche drożdże (szybko działające) – 1,5 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 150 ml
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- oliwa z oliwek (do smarowania) – 4 art.
- Mozzarella - 180 g
- parmezan - 50 g
- sos pomidorowy - 80 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- bazylia (do dekoracji) – 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, drożdże, sól i cukier.
Dodaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto, smarując ręce i stół olejem.
Przykryj ciasto folią spożywczą i odłóż na 15 minut w ciepłe miejsce.
Zetrzyj parmezan i mozzarellę na drobnej tarce.
Z ciasta rozwałkuj ciasto o grubości około 1,5 centymetra i połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Posmarować sosem pomidorowym, posypać pieprzem, równomiernie rozprowadzić oba rodzaje sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Ułóż gotową pizzę na desce do serwowania i udekoruj gałązką bazylii.