pieczenie 22.01.2022

Pizza Margarita

50 min
8 porcji
Pizza Margarita
bbivirys, stock.adobe.com
0

Większość pizzerii zaczyna swoje menu od pizzy Margarita. I nie bez powodu - jest to jedna z najsmaczniejszych opcji, które wszyscy kochają i znają. Dziś proponuję zostać w domu i samemu ugotować popularną pizzę.

Składniki

do testu:
  • mąka - 400 g
  • suche drożdże (szybko działające) – 1,5 łyżeczka
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • woda (ciepły) – 150 ml
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • oliwa z oliwek (do smarowania) – 4 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, drożdże, sól i cukier.

Dodaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto, smarując ręce i stół olejem.

Przykryj ciasto folią spożywczą i odłóż na 15 minut w ciepłe miejsce.

Zetrzyj parmezan i mozzarellę na drobnej tarce.

Z ciasta rozwałkuj ciasto o grubości około 1,5 centymetra i połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.

Posmarować sosem pomidorowym, posypać pieprzem, równomiernie rozprowadzić oba rodzaje sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Ułóż gotową pizzę na desce do serwowania i udekoruj gałązką bazylii.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy