Jeśli Klasyczne ajar chaczapuri z serem są dla Ciebie zbyt ciężkie i tłuste, wypróbuj tę opcję! Po pierwsze, specjalnie wybrałem prostsze ciasto. Po drugie, nadzienie z mięsa mielonego i warzyw doskonale uzupełnia wypieki.
Składniki
do testu:
- matzoni - 1 szkło
- mąka - 2.5-3 szklanki
- soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- Olej roślinny - 1 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
do nadzienia:
- mięso mielone - 250 g
- papryka - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- pomidory - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj sodę, sól i jajko do maconi i wymieszaj.
Dodaj masło, stopniowo wprowadzaj mąkę, zagniataj ciasto i odstaw na 20 minut.
Pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę, wymieszaj z mięsem mielonym i smaż do połowy.
Podziel ciasto na części, rozwałkuj i uformuj łódki.
Włóż do każdego nadzienia i gotuj chaczapuri w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy