To najbardziej aromatyczne i pyszne ciasto czekoladowe ze wszystkich, które zrobiłem na kefirze. Dlatego spieszę się, aby jak najszybciej podzielić się z Tobą tak udanym przepisem! Co więcej, jest przygotowywany z improwizowanych składników-nic skomplikowanego.
Składniki
- kefir - 250 ml
- cukier - 150 g
- sól - 1 szczypta
- soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
- kakao - 60 g
- Olej roślinny - 100 ml
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 250 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- czekolada - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą mikserem, aż będą puszyste.
Wymieszaj kefir i sodę i pozostaw na chwilę.
Przesianą mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj jajka, kefir i olej roślinny. Stopniowo wprowadzaj suchą mieszaninę i zagniataj, aż będzie gładka. Dodaj startą czekoladę.
Wlej ciasto do formy i piecz ciasto przez około 45 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy