Znalazłeś słoik pysznego dżemu w spiżarni? Nie spiesz się, aby go zjeść, spróbuj ugotować starte ciasto. Przepis jest korzystny dla wszystkich i okazuje się absolutnie każdy. Dokładnie zmierz proporcje i nie zakłócaj sekwencji działań.
Składniki
- mąka - 300 g
- margaryna - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - 3 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- dżem (dowolny) – 350 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Margarynę pokrój w kostkę i zmiękcz w łaźni wodnej.
Dodaj cukier, sól i za pomocą miksera ubij masę, aż będzie puszysta.
Dodaj jajko i dobrze zagniataj, aż będzie gładkie.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szybko zagniataj ciasto.
Podziel ciasto na pół. Owinąć każdy kawałek folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Wyjmij jedną część ciasta z lodówki, podgrzewaj przez 10 minut w temperaturze pokojowej i rozwałkuj ciasto na średnicy blachy do pieczenia.
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż półfabrykat ciasta.
Równomiernie rozprowadź dżem na całej powierzchni.
Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na grubej tarce.
Rozłóż powstałą masę równomiernie na dżemie.
Piecz ciasto przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas może się różnić w zależności od grubości ciasta i funkcji piekarnika.
Gotowe ciasto wyjmij ich piekarniki, ostudź i pokrój w kwadraty.