pieczenie 22.01.2022

Tarte ciasto z dżemem

1 godz. 30 min.
6 porcji
Tarte ciasto z dżemem
tktyfy, stock.adobe.com
0

Znalazłeś słoik pysznego dżemu w spiżarni? Nie spiesz się, aby go zjeść, spróbuj ugotować starte ciasto. Przepis jest korzystny dla wszystkich i okazuje się absolutnie każdy. Dokładnie zmierz proporcje i nie zakłócaj sekwencji działań.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Margarynę pokrój w kostkę i zmiękcz w łaźni wodnej.

Dodaj cukier, sól i za pomocą miksera ubij masę, aż będzie puszysta.

Dodaj jajko i dobrze zagniataj, aż będzie gładkie.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szybko zagniataj ciasto.

Podziel ciasto na pół. Owinąć każdy kawałek folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na pół godziny.

Wyjmij jedną część ciasta z lodówki, podgrzewaj przez 10 minut w temperaturze pokojowej i rozwałkuj ciasto na średnicy blachy do pieczenia.

Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż półfabrykat ciasta.

Równomiernie rozprowadź dżem na całej powierzchni.

Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na grubej tarce.

Rozłóż powstałą masę równomiernie na dżemie.

Piecz ciasto przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas może się różnić w zależności od grubości ciasta i funkcji piekarnika.

Gotowe ciasto wyjmij ich piekarniki, ostudź i pokrój w kwadraty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy