
Aby pomóc nowoczesnej gospodyni domowej, większość sklepów sprzedaje teraz gotowe ciasto francuskie. Kup i zrób pyszne rogaliki czekoladowe. Dalej o tym, jak prawidłowo pracować z obrabianym przedmiotem, gotować nadzienie i piec ciasto.
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 500 g
- orzeszki ziemne - garść
- cukier puder - 1 art.
- żółtka - 1 rzecz
- mleko (ciepły) – 50 ml
- gorzka czekolada - 100 g
- masło - 30 g
- mleko (wysoka zawartość tłuszczu) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w łaźni wodnej.
Dodaj mleko, miękkie masło i podgrzewaj, mieszając, przez 2-3 minuty.
Osusz orzeszki ziemne na patelni i lekko posiekaj.
Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.
Rozwałkuj i wytnij te same Trójkąty.
Połóż trochę czekolady na szerokiej krawędzi, wsuń boki, aby nadzienie nie wyciekło, i zwiń luźną bułkę.
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Połącz mleko, żółtko i cukier puder. Nasmaruj rogaliki powstałą mieszanką.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku według następującego schematu: pierwsze 10 minut w temperaturze 210 stopni, a następnie kolejne 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe rogaliki polać czekoladą i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.