Teraz świeże wypieki są sprzedawane w wielu miejscach, ale nie można ich porównać z domowymi. Zwłaszcza jeśli chodzi o chrupiące rogaliki. Proponuję gotować z gotowego ciasta z serem Emmental. Prosty przepis, smaczny wynik!
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 500 g
- Ser Emmental - 200 g
- Sezam - 1 łyżeczka
- jaja kurze (do smarowania) – 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.
Rozwałkuj do żądanej grubości, poruszając się tylko w jednym kierunku. Wytnij te same Trójkąty.
Pokrój ser Emmental na małe kostki, aby dopasować go do przyszłych rogalików.
Połóż kawałek sera na szerokiej krawędzi trójkąta, wsuń krawędzie do środka i zwiń luźną rolkę. Powtórz z pozostałymi półfabrykatami i serem.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż rogaliki, pozostawiając między nimi wystarczająco dużo miejsca.
Jajko wstrząśnij widelcem i posmaruj rogaliki. Posyp sezamem na wierzchu.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 210 stopni, a następnie przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni.