W zależności od preferowanych przypraw babeczki z marchewką i orzechami będą przystawką lub samodzielnym deserem. Do gotowania nadają się zwykłe formy silikonowe. Zamiast orzechów możesz wziąć pestki dyni.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- marchew - 3 kawałki
- cukier - 50 g
- oliwa z oliwek - 8 art.
- orzechy włoskie - 70 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- mąka - 170 g
- pomarańcza - 1 rzecz
- sól - 0.5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 0.5 CZ. l.
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na grubej tarce i dodaj do nich skórkę pomarańczową.
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy.
Ubij cukier z jajkami mikserem, dodaj masło i stopniowo wprowadzaj mąkę.
Wymieszaj wszystko z startą marchewką, dodaj posiekane orzechy i wlej trochę soku pomarańczowego, aby uzyskać konsystencję.
Wlej ciasto do foremek i piecz przez około 30 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy