Ta pyszna przekąska jest przygotowywana od setek lat, ale w dzisiejszych czasach nie traci na aktualności. Hummus był szczególnie lubiany przez wegetarian. Obfite puree z gotowanej ciecierzycy szybko zaspokaja głód i nie powoduje ciężkości w żołądku. Smaczne, zdrowe i proste!
Składniki
- ciecierzyca (suchy) – 2 szklanki
- Sezam - 1 art.
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 30 ml
- sok z cytryny - 2 art.
- Curry - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca opłucz i moczyć przez 12 godzin w zimnej wodzie.
Zmień wodę i gotuj ciecierzycę przez 2 godziny na bardzo małym ogniu.
Sezam suszyć przez kilka minut na suchej patelni.
Zmiel sezam z czosnkiem, curry i oliwą z oliwek w blenderze.
Dodając porcje gotowanej ciecierzycy, Kontynuuj mielenie, aż będzie gładkie.
Dopraw gotową masę solą i sokiem z cytryny. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej oleju i ulubionych przypraw.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy