przekąski 22.01.2022

galaretka w butelce

4 godz. 40 min.
8 porcji
Galaretka w butelce
FomaA, stock.adobe.com
0

Często chcesz nie tylko ugotować pyszne dania, ale także zaskoczyć wszystkich oryginalną prezentacją. Dlatego radzę gotować galaretkę w kształcie kiełbasy. Do tego potrzebne będą puste plastikowe butelki i około 5 godzin wolnego czasu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wieprzowinę i kurczaka na duże kawałki, opłucz i włóż do głębokiego garnka.

Dodaj kości wołowe, gotuj przez 15 minut po ugotowaniu i zmień wodę.

Dodaj liść laurowy, pachnącą i czarną paprykę, obraną cebulę i marchewkę. Gotuj przez 3,5 godziny na bardzo małym ogniu.

Złap cebulę i wyrzuć. Dodaj sól, drobno posiekany czosnek i gotuj przez kolejne 30 minut.

Wyjmij mięso z patelni, lekko ostudź, oddziel od kości i pokrój na małe kawałki.

Bulion przecedzić przez gazę, wymieszać z mięsem i wlać do plastikowych butelek za pomocą konewki.

Po godzinie przenieś butelki na 8 godzin do lodówki, aby galaretka miała czas na dobre zestalenie.

Ostrożnie pokrój butelki po obu stronach i pokrój galaretkę na płytki o pożądanej grubości.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy