Często chcesz nie tylko ugotować pyszne dania, ale także zaskoczyć wszystkich oryginalną prezentacją. Dlatego radzę gotować galaretkę w kształcie kiełbasy. Do tego potrzebne będą puste plastikowe butelki i około 5 godzin wolnego czasu.
Składniki
- kurczak - 1 kg
- Kości mięsne (wołowe) – 1 kg
- wieprzowina (filet) – 500 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- ziele angielskie - 5 groszek
- czarny pieprz - 5 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- woda (filtrowane) – 8 l
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę i kurczaka na duże kawałki, opłucz i włóż do głębokiego garnka.
Dodaj kości wołowe, gotuj przez 15 minut po ugotowaniu i zmień wodę.
Dodaj liść laurowy, pachnącą i czarną paprykę, obraną cebulę i marchewkę. Gotuj przez 3,5 godziny na bardzo małym ogniu.
Złap cebulę i wyrzuć. Dodaj sól, drobno posiekany czosnek i gotuj przez kolejne 30 minut.
Wyjmij mięso z patelni, lekko ostudź, oddziel od kości i pokrój na małe kawałki.
Bulion przecedzić przez gazę, wymieszać z mięsem i wlać do plastikowych butelek za pomocą konewki.
Po godzinie przenieś butelki na 8 godzin do lodówki, aby galaretka miała czas na dobre zestalenie.
Ostrożnie pokrój butelki po obu stronach i pokrój galaretkę na płytki o pożądanej grubości.