solone bakłażany na zimę

45 min
8 porcji
Solone bakłażany na zimę
azerbaijan-stockers, stock.adobe.com
0

Nie lubisz octu? Następnie złap świetny przepis na solone bakłażany na zimę. Warzywa są nadziewane aromatycznymi ziołami i czosnkiem, ale można również użyć ostrej papryki lub imbiru. Przed podaniem posiekaj bakłażana, dopraw olejem i dodaj posiekaną cebulę.

Składniki

dla bakłażana:
  • bakłażany - 2 kg
  • Zieleń - 20 g
  • czosnek - 50 g
  • sól - 100 g
  • woda - 5 l
do marynaty:
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 5 groszek
  • sól - 50 g
  • woda - 1,7 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj bakłażany, odetnij krawędzie łodygami i wykonaj głębokie nacięcie na środku.

Zagotuj wodę, dodaj sól, bakłażany i gotuj przez 5-7 minut. Uważaj, aby warzywa się nie rozgotowały.

Posiekaj warzywa i obrany czosnek.

Wyjmij bakłażany z wody, ostudź i lekko ściśnij za pomocą deski lub płaskiego talerza.

Wypełnij nacięcia mieszanką ziół i czosnku.

Ostrożnie złóż warzywa do przygotowanych słoików.

Zagotuj wodę do marynaty, dodaj przyprawy i sól.

Napełnij bakłażany solanką, sterylizuj przez 10 minut i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy