Nie lubisz octu? Następnie złap świetny przepis na solone bakłażany na zimę. Warzywa są nadziewane aromatycznymi ziołami i czosnkiem, ale można również użyć ostrej papryki lub imbiru. Przed podaniem posiekaj bakłażana, dopraw olejem i dodaj posiekaną cebulę.
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- Zieleń - 20 g
- czosnek - 50 g
- sól - 100 g
- woda - 5 l
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- sól - 50 g
- woda - 1,7 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj bakłażany, odetnij krawędzie łodygami i wykonaj głębokie nacięcie na środku.
Zagotuj wodę, dodaj sól, bakłażany i gotuj przez 5-7 minut. Uważaj, aby warzywa się nie rozgotowały.
Posiekaj warzywa i obrany czosnek.
Wyjmij bakłażany z wody, ostudź i lekko ściśnij za pomocą deski lub płaskiego talerza.
Wypełnij nacięcia mieszanką ziół i czosnku.
Ostrożnie złóż warzywa do przygotowanych słoików.
Zagotuj wodę do marynaty, dodaj przyprawy i sól.
Napełnij bakłażany solanką, sterylizuj przez 10 minut i zwiń.