pieczenie 09.02.2022

ciasto karmelowo-orzechowe

55 min
8 porcji
Ciasto karmelowo
ekatherina, stock.adobe.com
0

Dzięki temu przepisowi każdy może poczuć się jak wykwalifikowany cukiernik! Apetyczne ciasto uzyskuje się nawet u tych z piekarnikiem na "ty". Jako ładunek do pieczenia bazy radzę użyć grochu, fasoli lub innego podobnego składnika.

Składniki

do testu:
  • żółtka - 3 kawałki
  • mąka - 300 g
  • masło - 100 g
  • cukier - pół szklanki
  • woda - 3 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj masło.

Dodaj mąkę, cukier i zmiel rękami na drobny okruch.

Dodaj zimną wodę, lekko ubite żółtka i zagnieść ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Rozwałkuj ciasto wzdłuż średnicy formy, biorąc pod uwagę wysokość boków.

Formę posyp mąką, wyłóż ciasto, przykryj papierem do pieczenia i posyp gorącą fasolą.

Piecz przedmiot w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

Na głębokiej patelni połącz śmietanę, cukier i cynamon. Na małym ogniu zagotuj i wyłącz.

Dodaj orzechy i wymieszaj.

Wyjmij obrabiany przedmiot z piekarnika, wyjmij ładunek i wypełnij wgłębienie przygotowanym nadzieniem.

Piecz przez kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy