Dzięki temu przepisowi każdy może poczuć się jak wykwalifikowany cukiernik! Apetyczne ciasto uzyskuje się nawet u tych z piekarnikiem na "ty". Jako ładunek do pieczenia bazy radzę użyć grochu, fasoli lub innego podobnego składnika.
Składniki
- śmietana - 300 ml
- cukier - 300 g
- orzechy włoskie (smażone) – 250 g
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj masło.
Dodaj mąkę, cukier i zmiel rękami na drobny okruch.
Dodaj zimną wodę, lekko ubite żółtka i zagnieść ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto wzdłuż średnicy formy, biorąc pod uwagę wysokość boków.
Formę posyp mąką, wyłóż ciasto, przykryj papierem do pieczenia i posyp gorącą fasolą.
Piecz przedmiot w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.
Na głębokiej patelni połącz śmietanę, cukier i cynamon. Na małym ogniu zagotuj i wyłącz.
Dodaj orzechy i wymieszaj.
Wyjmij obrabiany przedmiot z piekarnika, wyjmij ładunek i wypełnij wgłębienie przygotowanym nadzieniem.
Piecz przez kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni.