Mój ulubiony jesienny przepis na proste i szybkie ciasto dyniowe z jabłkami. Jest cienkie kruche ciasto i miękkie, delikatne nadzienie, które łączy słodycz, lekką kwaskowatość i przyprawy. Czasami w nastroju dekoruję to ciasto bitą śmietaną lub kremem białkowym.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 50 g
- Olej roślinny - 80 ml
- mąka - 300 g
- sól - 2 szczypta
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka, 50 g cukru i sól mikserem, aż masa się zwiększy. Dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj.
Do ciasta włożyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie zagnieść i podzielić ciasto na dwie części, drugą mniejszą.
Zawiń obie części w folię i wstaw do lodówki na około 40 minut.
Obierz i pokrój dynię w małą kostkę. Dodaj cukier, umieść na kuchence i gotuj przez 20-30 minut.
Zmiel dynię za pomocą blendera zanurzeniowego i w razie potrzeby wlej trochę wody lub śmietany, aby uzyskać konsystencję – jeśli chcesz bardziej płynne nadzienie.
Rozwałkuj większość ciasta do formy i uformuj boki. Mam średnicę 20 cm.
Jabłka pokroić losowo, ułożyć na cieście i polać masą dyniową.
Cienko rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj nadzienie i ściśnij krawędzie. Alternatywnie-zetrzyj drugi kawałek na tarce i napełnij.
Piecz ciasto przez około pół godziny w temperaturze 25 stopni. Radzę podawać go z kulką nadzienia.