pieczenie 22.01.2022

ciasto z dyni z jabłkami

1 godz. 30 min.
4 porcje
Ciasto dyniowe z jabłkami
MSPhotographic, stock.adobe.com
0

Mój ulubiony jesienny przepis na proste i szybkie ciasto dyniowe z jabłkami. Jest cienkie kruche ciasto i miękkie, delikatne nadzienie, które łączy słodycz, lekką kwaskowatość i przyprawy. Czasami w nastroju dekoruję to ciasto bitą śmietaną lub kremem białkowym.

Składniki

ciasto:
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • cukier - 50 g
  • Olej roślinny - 80 ml
  • mąka - 300 g
  • sól - 2 szczypta
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
farsz:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka, 50 g cukru i sól mikserem, aż masa się zwiększy. Dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj.

Do ciasta włożyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie zagnieść i podzielić ciasto na dwie części, drugą mniejszą.

Zawiń obie części w folię i wstaw do lodówki na około 40 minut.

Obierz i pokrój dynię w małą kostkę. Dodaj cukier, umieść na kuchence i gotuj przez 20-30 minut.

Zmiel dynię za pomocą blendera zanurzeniowego i w razie potrzeby wlej trochę wody lub śmietany, aby uzyskać konsystencję – jeśli chcesz bardziej płynne nadzienie.

Rozwałkuj większość ciasta do formy i uformuj boki. Mam średnicę 20 cm.

Jabłka pokroić losowo, ułożyć na cieście i polać masą dyniową.

Cienko rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj nadzienie i ściśnij krawędzie. Alternatywnie-zetrzyj drugi kawałek na tarce i napełnij.

Piecz ciasto przez około pół godziny w temperaturze 25 stopni. Radzę podawać go z kulką nadzienia.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy