Mówiąc o oryginalnych półfabrykatach, nie można ominąć niezwykłego dżemu z pęcherzycy. Aby jego smak był jeszcze ciekawszy i jaśniejszy, proponuję dodać tam pomarańcze i cytryny. Mówię Ci, jak to zrobić!
Składniki
- pęcherzyca - 1 kg
- cukier - 1 kg
- cytryna - 1 rzecz
- pomarańcza - 2 kawałki
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść i umyj pęcherzycę, nakłuj każdy owoc lub pokrój na kawałki.
Owoce cytrusowe zalać wrzącą wodą, pokroić, usunąć pestki i zmielić w blenderze z połową cukru i wodą.
Dodaj pęcherzycę, zagotuj masę, gotuj przez 10-15 minut i pozostaw na noc do ostygnięcia.
Ponownie zagotuj dżem, dodaj pozostały cukier, gotuj przez 5-7 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy