Ciekawy dżem z dyni jest łatwy do zrobienia dzięki temu przepisowi. Absolutnie każda odmiana będzie działać, ale lubię używać dyni z jasnopomarańczowym miąższem - wtedy dżem będzie miał piękny bursztynowy kolor. Aby wzmocnić smak, dodaj cytrusy do przysmaku.
Składniki
- Dynia (Waga netto) – 1 kg
- cytryna - 300 g
- pomarańcza - 200 g
- cukier - 800 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię ze skóry i nasion, pokrój miąższ w średnie kostki.
Umieść dynię w misce do gotowania, przykryj cukrem, potrząśnij miską kilka razy, aby równomiernie rozprowadzić cukier i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Z cytryn i pomarańczy usuń skórkę i wyciśnij sok.
Gdy dynia da wystarczającą ilość soku, dodaj skórkę i sok z cytrusów, wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj przedmiot, aż dynia będzie gotowa (30-40 minut), od czasu do czasu mieszając i usuwając piankę.
Przerwij gotowy dżem Za pomocą blendera zanurzeniowego, aż stanie się jednorodnym puree. W ten sposób nasz dżem dyniowy zamieni się w dżem.
Gotuj dżem przez 1-2 minuty i wlej do wcześniej wysterylizowanych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć i ostudzić. Schłodzony dżem dyniowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.