półfabrykaty na zimę
06.02.2023
dżem wiśniowy z orzechami włoskimi bez pestek
1 godz. 0 min.
4 porcje
Orzechy włoskie są wspaniałym, choć nie najbardziej oczywistym dodatkiem do dżemów jagodowych i owocowych. Na przykład do dżemu wiśniowego. Lepiej jest gotować bez pestek, a poza tym nie sprawia żadnych dodatkowych kłopotów.
Składniki
- wiśnia - 1 kg
- cukier - 1 kg
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- orzechy włoskie - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Osusz orzechy na suchej patelni i posiekaj.
Usuń pestki z wiśni, przykryj cukrem i pozostaw na kilka godzin.
Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia i gotuj przez 5 minut.
Pozwól mu całkowicie ostygnąć i gotuj przez kolejne 5 minut. I jeszcze raz.
Podczas trzeciego gotowania dodaj cynamon i orzechy.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy