Oryginalny gruziński sos satsebeli to prawdziwe aromatyczne arcydzieło, które doskonale nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych. Dziś powiem Ci, jak łatwo i szybko przygotować ten sos na zimę ze świeżych pomidorów i słodkiej papryki – pikantny, z lekką kwaskowatością i pikantnością.
Składniki
- pomidory - 500 g
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- papryka - 200 g
- Zieleń - 25 g
- czosnek - 3 ząbki
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- oregano - 1 CZ. l.
- cukier - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel wszystkie składniki razem w blenderze. Pomidory można najpierw obrać.
Doprowadzić masę do wrzenia i gotować sos do gęstości na minimalnym ogniu - około 40 minut.
Zwiń satsebele w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy