Dzisiaj chcę podzielić się dość udanym przepisem na dżem jabłkowy-pięć minut z dodatkiem cytryny. Przysmak nie gotuje się długo, wymaga minimalnego udziału, ale okazuje się smaczny i pachnący, z przyjemną dyskretną kwaskowatością.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Umieść przygotowane jabłka w misce do gotowania, przykryj cukrem i pozostaw na 2 godziny, aby uformować sok.
Następnie umieść miskę na ogniu, zagotuj, dodaj 2-3 plasterki cytryny, gotuj przez 5 minut i zdejmij z ognia. Pozostaw dżem do całkowitego ostygnięcia (zwykle zajmuje to co najmniej 2-3 godziny).
Ponownie zagotuj dżem, dodaj kolejne 2-3 plasterki cytryny i gotuj na dużym ogniu przez 5 minut.
Wlej gorący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Schłodzony dżem jabłkowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.