dżem z aronii bez sterylizacji

45 min
2 porcje
Dżem z aronii bez sterylizacji
Nicole's, stock.adobe.com
0

Chcesz zachować witaminy i składniki odżywcze dżemu z aronii? Następnie przygotuj go bez sterylizacji! W ten sposób otrzymasz dżem o bogatym smaku i maksymalnej ilości składników odżywczych.

Składniki

  • Aronia - 700 g
  • cukier - 600 g
  • woda - 150 ml
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej jarzębinę wodą i gotuj przez 10 minut po zagotowaniu.

Dodaj cukier i gotuj przez kolejne 20-30 minut na małym ogniu.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem do słoików umytych wrzącą wodą lub sodą.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy