Nie wiesz, co zrobić z łodygami selera? A ja ci powiem! Okazuje się, że jest to po prostu niesamowita przekąska dietetyczna i miły dodatek do dań głównych. Dodaję też ogórki do słoików, ale to już pasuje do Twojego gustu.
Składniki
- seler - 500 g
- ogórki - 2-4 kawałki
- koperek - 1 pęczek
- czosnek - 0.5 głowice
- sól - 1 art.
- cukier - 1 art.
- ostra czerwona papryka - 0.5 strąk
- sok z cytryny - 50 ml
- ocet jabłkowy - 25 ml
- oliwa z oliwek - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść i opłucz seler, a łodygi pokrój w paski po 7-10 cm każdy.
Ogórki umyj i odetnij końcówki, posiekaj koperek i ostrą paprykę, obierz czosnek.
Ostrożnie włóż wszystko do słoików, przykryj solą i cukrem, a następnie wlej olej, ocet i sok z cytryny.
Zalej wrzącą wodą do góry, przykryj i lekko wstrząśnij, aby wszystko równomiernie wymieszać.
Umieść słoiki w garnku z wodą i sterylizuj na średnim ogniu przez około 20 minut, a następnie zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy