Chcę podzielić się przepisem na wyjątkowy "suchy" dżem jabłkowy. Pieczone i suszone w piekarniku plasterki jabłka smakują jak prawdziwy dżem. Taki przysmak odlatuje natychmiast zimą! W rodzinie, w której są dzieci, taki przedmiot musi być!
Składniki
- jabłka - 1 kg
- cukier - 125 g
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
- mielony cynamon - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, obierz, pokrój w cienkie plasterki.
Kliny jabłkowe ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, posypać cukrem, cynamonem i kwasem cytrynowym i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut.
Następnie zmniejsz ogrzewanie piekarnika do 60-70°C i susz jabłka przy uchylonych drzwiach piekarnika przez 4-6 godzin (możesz również użyć suszarki elektrycznej).
Przenieś gotowe plasterki jabłka do sterylnych słoików i przekręć. Polecam przechowywanie "suchego" dżemu jabłkowego w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy