dżem agrestowy z bananem

20 min
12 porcji
Dżem agrestowy z bananem
Joe, stock.adobe.com
0

Dzisiaj chcę wam opowiedzieć świetny przepis na dżem agrestowy z bananem. Mam go na początku listy obowiązkowych półfabrykatów na zimę. Zalecam skupienie się na ilości cukru według własnego gustu, zamiast soku z cytryny dozwolone jest użycie 2 g kwasu cytrynowego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agrest zalać wrzącą wodą przez 5 minut.

Odcedź, przetrzyj miękkie jagody przez sito.

Obierz banany i zmiel w blenderze.

Wymieszaj oba półfabrykaty, dodaj sok z cytryny i cukier.

Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, pamiętając o mieszaniu na czas.

Rozłóż gorący dżem na czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy