Ugotujmy chrupiące i palące pomidory po ormiańsku na zimę? Osobliwością tej wersji przepisu jest pikantne nadzienie i pyszna marynata. Ta przystawka będzie pasować do dań mięsnych i różnych dodatków. Miłośnicy ostrych przedmiotów docenią to!
Składniki
- zielone pomidory - 1,2 kg
- papryka - 2 szt.
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- czosnek - 2 głowice
- kolendra - 1 pęczek
- woda - 1 l
- ocet (9%) – 100 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, na każdym wykonaj nacięcie w kształcie krzyża lub kilka nacięć poprzecznych w kształcie akordeonu.
Ostra i papryka obierz nasiona i łodygi.
Obierz czosnek. Opłucz kolendrę, lekko osusz i drobno posiekaj.
Posiekaj przygotowaną paprykę (oba rodzaje) i czosnek w blenderze lub przepuść przez maszynę do mięsa. Wymieszaj z posiekaną kolendrą, wymieszaj.
Wypełnij nacięcia na pomidorach powstałą mieszanką.
Umieść nadziewane pomidory w wcześniej wysterylizowanym słoiku, lekko ubijając.
Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty.
Wprowadź ocet i usuń marynatę z ognia.
Wlej pomidory do słoika wrzącą marynatą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (czas sterylizacji słoików litrowych wynosi 15-20 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).
Po sterylizacji zwiń słoik, odwróć do góry nogami i ostudź w temperaturze pokojowej. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.