Dżem dyniowy z nutami cytrusowymi jest piękny, jasny i bardzo smaczny. W gotowym przysmaku smak dyni w ogóle nie jest odczuwalny. Jeśli masz małą dynię w pojemnikach i wiesz, jak jej użyć, przygotuj ten niezwykły dżem.
Składniki
- Dynia - 2 kg
- pomarańczowy - 2 szt.
- cytryna - 2 szt.
- cukier - 1,2 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię ze skóry i nasion, pokrój miąższ w drobną kostkę. Radzę użyć dyni z jasnopomarańczowym miąższem - wtedy dżem będzie miał piękny bursztynowy kolor.
Opłucz pomarańcze i cytryny i drobno posiekaj razem ze skórką. Usuń kości.
W garnku do gotowania umieść dynię i owoce cytrusowe, przykryj masę cukrem, wymieszaj i pozostaw na kilka godzin (możesz na noc), aby rozpuścić cukier i utworzyć sok.
Gdy cukier się rozpuści, wymieszaj obrabiany przedmiot i zagotuj na małym ogniu. Gotuj dżem, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu, aż będzie miękki i ma pożądaną konsystencję (proces może potrwać od 1 do 2 godzin).
Wlej gorący dżem do sterylnych słoików i zwiń. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.