Jeśli masz gotową mieszankę bezglutenową, użyj jej. Zwykle jest sprzedawany w działach prawidłowego odżywiania. Oprócz wymienionych rodzajów mąki można przygotować z kokosa, płatków owsianych, migdałów i gryki. Wybierz opcję według własnych upodobań!
Składniki
do testu:
- mąka ryżowa - 200 g
- mąka kukurydziana - 250 g
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- mleko (ciepły) – 200 ml
- suche drożdże (szybko działające) – 8 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 2 art.
- olej rzepakowy - 300 ml
do glazury:
- cukier puder - 3 art.
- mleko - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj mąkę ryżową i kukurydzianą, dodaj skrobię, cukier i suche drożdże.
Dodaj mleko, jajka i zagniataj miękkie ciasto. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Uformuj małe pączki, nadaj każdemu kawałkowi ładny kształt. Połóż półfabrykaty na posypanej mąką desce i pozostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Smaż pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Połącz cukier puder i mleko.
Za pomocą silikonowego pędzla nałóż powstały lukier na powierzchnię pączków.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy