SOS dereniowy na zimę

30 min
4 porcje
SOS dereniowy na zimę
Malia, stock.adobe.com
0

Na Ferie Zimowe często gotuje się mięso i ryby. SOS dereniowy bardzo dobrze do nich pasuje. Przygotuj go w sezonie świeżych jagód i zwiń w słoiki na zimę. Jeśli masz niedojrzały lub po prostu kwaśny Dereń, dodaj więcej cukru.

Składniki

  • Dereń - 500 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • Olej roślinny - 3 art.
  • mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 100 g
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda - 200 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij Dereń wodą, gotuj przez 15 minut i wrzuć do durszlaka.

Oczyść jagody i zmiel je w blenderze.

Dodaj wodę, przyprawy, cukier i sól. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Wlej olej, wlej czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 5 minut, często mieszając.

Włóż gorący sos do przygotowanego pojemnika i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy