Na Ferie Zimowe często gotuje się mięso i ryby. SOS dereniowy bardzo dobrze do nich pasuje. Przygotuj go w sezonie świeżych jagód i zwiń w słoiki na zimę. Jeśli masz niedojrzały lub po prostu kwaśny Dereń, dodaj więcej cukru.
Składniki
- Dereń - 500 g
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 3 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij Dereń wodą, gotuj przez 15 minut i wrzuć do durszlaka.
Oczyść jagody i zmiel je w blenderze.
Dodaj wodę, przyprawy, cukier i sól. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Wlej olej, wlej czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 5 minut, często mieszając.
Włóż gorący sos do przygotowanego pojemnika i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy