półfabrykaty na zimę
07.05.2023
solanka z fasolą i kapustą na zimę w słoikach
1 godz. 30 min.
4 porcje
Aby mieszanka kapusty była bardziej sycąca i smaczniejsza, wolę dodać do niej fasolę. Każdy zrobi-biały, czerwony, czarny, nie ma znaczenia. Takie przygotowanie to nie tylko przystawka, ale kompletne niezależne danie, więc jest to świetna oszczędność czasu w przyszłości.
Składniki
- fasola - 150 g
- kapusta - 1.5 kg
- cebula - 250 g
- marchew - 250 g
- Olej roślinny - 30 ml
- sok pomidorowy - 1 szkło
- ocet - 50 ml
- cukier - 2 art.
- Sol - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz fasolę wcześniej przez noc i gotuj do połowy.
Posiekaj cebulę i marchewkę. Smażyć na oleju przez 5-7 minut.
Dodaj sok pomidorowy, sól i cukier i gotuj do wrzenia.
Dodaj posiekaną kapustę i fasolę i gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut na małym ogniu.
Wlej ocet i zwiń mieszankę na zimę do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy