To warzywo lecho jest bardzo wygodne do przechowywania i użytkowania. Zwykle gotuję dużą partię i przechowuję ją w szklanych słoikach w chłodnym miejscu. Kiedy potrzebuję czegoś szybkiego do zrobienia, możesz po prostu otworzyć półfabrykat i dodać lecho do ulubionych potraw.
Składniki
- pomidory - 1.5 kg
- papryka - 1 kg
- cebula - 400 g
- marchew - 500 g
- Zieleń - 1 pęczek
- sól - 1 art.
- cukier - 2 art.
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet jabłkowy - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, sól i masło. Doprowadzić do wrzenia.
Losowo posiekaj pozostałe warzywa. Dodaj do pomidora.
Gotuj lecho przez godzinę na małym ogniu. Dodaj posiekane zioła i ocet. Dusić jeszcze przez kilka minut.
Zwiń lecho w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy