Sernik twarogowy jest często nieco bardziej wytrawny niż sernik mascarpone lub inny ser tłusty. Ale jest bardzo prosty sposób na naprawienie sytuacji. Na przykład dodaj trochę śmietany do smaku. Podczas serwowania udekoruj jagodami lub czekoladą.
Składniki
do testu:
- mąka - 300 g
- cukier puder - 90 g
- masło - 150 g
- jaja kurze - 1-2 kawałki
do nadzienia:
- twaróg - 650 g
- cukier - 100 g
- śmietana (33%) – 100 ml
- Pasta orzechowa - 60 g
- jaja kurze - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozetrzyj cukier, mąkę i posiekane masło na okruchy.
Dodaj jajka, wymieszaj ciasto, rozwałkuj cienko i włóż do formy z bokami.
Piec bazę w piekarniku przez około 20 minut w 160 stopniach.
Ubij składniki nadzienia, aż będą gładkie i polej spód.
Piecz serniki przez 1,5-2 godziny w piekarniku w 110 stopniach.
Niech ostygniew wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami i włóż do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy