Ciasto Bento to jednoporcjowe Koreańskie ciasto pakowane w pudełko z trzciny cukrowej. Ten deser jest idealny dla tych, którzy przestrzegają właściwego odżywiania.
Składniki
- mus jabłkowy - 50 g
- ser twarogowy - 130 g
- twaróg - 130 g
- płatki owsiane - 20 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- kakao - 10 g
- Pasta orzechowa - 15 g
- syrop cukrowy (z topinamburu) – 15 g
- proszek do pieczenia ciasta - 2 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel białko i żółtko. Wymieszaj żółtko, mus jabłkowy, kakao w proszku, proszek do pieczenia i zmielone płatki owsiane. Ubij białko osobno i włóż do ciasta.
Ciasto włożyć do okrągłej formy o średnicy 9-15 cm piec w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Ostudź, a następnie zawiń biszkopt w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 5 godzin. Pokrój na 2 ciasta.
Aby zrobić nadzienie, wymieszaj pastę orzechową i syrop z karczocha jerozolimskiego, aż będzie gładka. Aby zrobić śmietanę, ubij twaróg i ser twarogowy.
Złóż ciasto. Na pierwsze ciasto nałóż krem równą warstwą. Zrób Brzeg kremu, umieszczając nadzienie na środku, przykryj drugim ciastem. Posmaruj boki i wierzch ciasta cienką warstwą kremu. Wstaw do lodówki na dwie godziny, owinięte folią spożywczą.
Zdejmij folię, udekoruj ciasto według własnego uznania.